Zloupotrebe fondova EU

22:12 14. 02. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEČ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se ponaša haotično jer je nezadovoljan zbog toga što će jednog dana Evropska unija (EU) objaviti ono što je uradio, i bojim se da tu ima mnogo stvari koje se kriju ispod površine i za koje Vučić ne želi da budu otkrivene, izjavio je danas evroposlanik Andreas Šider, piše N1.

On je naveo da je Evropski parlament (EP) ogromnom većinom tražio da se uzme u obzir mera zamrzavanja evropskih fondova za Srbiju, jer se sumnja da je Vučić pravilno koristi te fondove.

Nezavisna istraga o izborima u Srbiji pitanje je Evropske komisije (EK), ali EP je dominantnom većinom zatražio tu istragu, podsetio je Šider.

Ono što sam čuo je da ovo u EK uzimaju vrlo ozbiljno i sada proučavaju kako mogu to da realizuju. Pritisak EP je visok i dobro prihvaćen od EK, rekao je Šider.

Upitan kakvu reakciju očekuje od vlasti u Srbiji i kakvi dometi istrage mogu da budu, s ozbirom da ni njeni rezultati neće biti obavezujući, Šider odgovara da su u EP "svesni svih zloupotreba premijerke Ane Brnabić, udara na demokratiju i ponašanja predsednika Vučića".

Šider je rekao da je EP zabrinut zbog toga što Vučićev režim zloupotrebljava evropske fondove i dodao da EK na sličan način analizirala situaciju.

Mi prvo pozivamo na smirivanje njihove retorike, a drugo da shvate da su oni Vlada Srbije i da moraju da rade u interesu srpskog naroda, rekao je on.

To znači da bi vlasti u Srbiji trebalo da dozvole ili da same počnu nezavisnu međunarodnu istragu.

Sve je kristalno jasno, jasno je da izbori u Beogradu nisu bili savršeni, da su bili velika zloupotreba vlasti, dodao je Šider.

On je ocenio da Vučić sada "sve napada" i da se "unervozio, viče naokolo i lažno optužuje evropske političare i EU". (kraj) vbr/bdb/bdr

Share: