EU će pomoći Ukrajini

19:01 23. 02. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas pre emotovanja filma "Ukradena deca Ukrajine" u EU info centru da je EU odlučna u pomoći Ukrajini.

On je podsetio da se sutra navršavaju dve godine od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Kako je rekao, film priča o tužnoj sudbini dece koju su ruske snage ukrali iz Ukrajine, a reč je o 19.000 maloletnika koji su odvedeni da postanu Rusi.

"Rusija pokušava da porekne identitet Ukrajine. Ovo nije reč o ratu Istoka i Zapada, već želja da se uništi zemlja koja je nezavisna i slobodna", kazao je Žiofre.

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač rekao je da se Ukrajinci već dve godine nadaju da je svaki mesec poslednji mesec rata.

On je istakao da je pitanje ukradene dece vrlo osetljivo za Ukrajinu i dodao da ne zna šta će Rusi raditi sa tom decom kada se rat završi, ali zna da će se Ukrajina boriti za njih.

"Danas pokušavamo da odbranimo našu decu, naše teritorije i naše civile. Izgubili smo najbolji deo naše nacije, naše patriote i branitelje. Hvala svima koji su nam pružili podršku da branimo našu decu i našu nezavisnost", rekao je Tolkač. (kraj) is/and/mk

Share: