S Vučićem i Kurtijem neuspešno

09:42 26. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

LUKSEMBURG - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj izjavio je da su odvojeni sastanci koje je imao tokom Minhenske bezbednosne konferencije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o deeskalaciji tenzija u odnosima Beograda i Prištine bili bezuspešni, prenosi danas RTS.

Sumirajući rezulate Minhenske bezbednosne konferencije, Borelj je naveo u tekstu na sajtu EU da je imao veliki broj bilateralnih susreta sa partnerima EU iz celog sveta, a na odvojenim sastancima razgovarao je i sa Vučićem i Kurtijem, "ali nažalost bezuspešno".

Borelj je na tom skupu predstavio četiri glavna zadatka geopolitičke agende EU - veća i brža podrška Ukrajini, okončanje humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze i sprovođenje rešenja o uspostavljanju dve države, poboljšanje odnosa EU sa "globalnim jugom" i jačanje odbrane i bezbednosti EU.

Borelj je atmosferu na Minhenskoj konferenciji opisao kao posebnu jer su, kako je naveo, svi postali svesni da je Evropa u opasnosti zbog dva rata u blizini i mnoštva potencijalnih sukoba širom sveta.

Šef evropske diplomatije podsetio je i da su prvog dana konferencije učesnici saznali za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji u Sibiru i da su mu odali počast u prisustvu njegove žene. (kraj) vem/dj

Share: