Želim Srbiju u EU

18:50 04. 04. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Želim da Srbija bude deo Evropske unije, najpre zbog toga što želim da svaki muškarac i svaka žena u Srbiji budu građani i građanke Unije, izjavio je danas evroposlanik Andreas Šider u Briselu na sastanku sa novinarima iz Srbije.

Da bi se to postiglo, građani i građanke Srbije moraju da žive u evropskoj državi sa evropskim standardima, a za to je potebno da Vlada Srbije implementira reforme, rekao je Šider.

Istakao je da u Srbiji trenutno nedostaju vladavina prava, borba protiv korupcije, ekonomske i društvene reforme.

Svuda je potrebno učiniti mnogo, a posebno u Srbiji, čija se vlada u proteklih godinu dana kretala u pogrešnom pravcu, ocenio je Šider.

Dodao je da "Vučićeva vlada" čini medije, demokratiju i društvene odnose slabijima.

Upitan da li je imao nekakvog benefita od toga što ga je predsednik Srbije kritikovao, Šider je istakao da tu nije reč o dobrobiti, već o demokratiji i reševanju problema u vezi sa manjkom demokratije.

On je naveo da verovatno neće biti posmatračke misije Evropskog parlamenta (EP) na predstojećim beogradskim izborima, zbog toga što se u istom periodu održavaju izbori za EP, ali je istakao je da se nada da će OEBS/ODIHR imati snažnu misiju na tim izborima.

Šider je ocenio da su građani Srbije veoma kritični prema vladi, a da od beogradskog gradonačelnika traže da bude efikasan i da radi svoj posao, odnosno da rešava probleme u vezi sa saobraćajem, zapošljavanjem, životnim standardom i stanovanjem.

Naveo je da je čuo da su mnogi građani Beograda razočarani gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem zbog toga što nije radio svoj posao.

Šider je rekao da se izbori u Beogradu ponavljaju zahvaljući izveštaju ODIHR i rezoluciji EP koja je usledila, ali da istrage o nepravilnostima neće biti sve dok je Vlada Srbije blokira.

Govoreći o predstojećim izborima za EP, Šider je naveo da samo u Beču ima 300.000 žitelja srpskog porekla, koji su u proteklim decenijama pomogli da Beč danas izgleda onako kako izgleda, i mnogo su doprineli kulturnom i društvenom životu glavnog grada Austrije.

On je istakao da je njegova Socijaldemokratska partija Austrije partija i za Srbe, i da to treba da bude jasno.

Naveo je da ta partija ima nekoliko lokalnih funkcionera poreklom iz Srbije i istakao da bi u budućnosti trebalo raditi da ljudi poreklom iz Srbije zauzmu više pozicije u stranci. (kraj) is/bdb/mk

Share: