Zabrinutost zbog uvreda

22:42 30. 05. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Šef spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihael Rot, koji je u poseti Srbiji, gde se sastao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, izjavio je da je zabrinut zbog uvreda na račun Nemačke, za koju kaže da je blizak prijatelj srpskog naroda, i istakao da je situacija izuzetno zabrinjavajuća i da ne ide u dobrom pravcu.

"Želim da Srbija bude u EU što je pre moguće, ali potrebna je prekretnica, snažno opredeljenje za demokratiju, poštene i fer izbore", rekao je Rot televiziji N1.

On je istakao da je EU napravila mnogo grešaka u vezi sa Zapadnim Balkanom, nije održala obećanje i zato su mnogi u Srbiji s pravom ljuti.

"Sada vidimo da ako ne preuzmemo odgovornost kao EU, autoritarni režimi poput Kine i Rusije povećaće svoj uticaaj u regionu. Oni ne dele naše vrednosti, to je ozbiljan sukob različitih vrednosti", kazao je Rot.

On se složio sa Vučićevom konstatacijom da je njihov razgovor bio otvoren, ali težak, navodeći da je uvek bolje razgovarati međusobno, "a ne samo jedni o drugima“.

„Glavno pitanje za Vučića je bilo da li zaista želi da vodi Srbiju u EU i ako je to slučaj – kako“, rekao je Rot.

Naveo je da nije strani agent, "već bi kao predstavnik evropske države želeo da podstakne društvo i političare da ispune sva očekivanja EU“.

Dodao je da njegove kolege u nemačkom parlamentu dele zabrinutost što se tiče situacije u Srbiji, istakavši da ceni pozitivna ekonomska događanja, ali da to nije dovoljno.

"Očekujem od vlade i od predsednika da ispune i druge kriterijume. Puno toga mora da se učini za nezavisno pravosuđe, vladavinu prava, slobodu medija i izražavanja. Imam utisak da je društvo sve podeljenije, a to je znak za uzbunu“, kazao je Rot, podsetivši i na jučerašnji napad na novinara Vuka Cvijića.

Naglasio je da su fizički napadi i ucene neprihvatljivi i ukazao da je dobio mnogo agresivnih poruka od Srba, što ga to rastužuje.

Na pitanje kako ocenjuje izjavu predsednice Skupštine Ane Brnabić da on nema budućnost u nemačkoj politici, odgovorio je rečenicom Mišel Obame: "Kad oni nisko udaraju, mi ćemo se izdići iznad toga“.

Prema rečima Rota, "politička atmosfera u Srbiji je sve agresivnija i stoga demokratski izabrani političari snose posebnu odgovornost“.

Osvrnuo se i na Rezoluciju o Srebrenici, rekavši da je reakcija Beograda na njeno usvajanje u Generalnoj skupštini UN bila sramna.

"Rad na pamćenju je meni kao nemačkom političaru izuzetno važan, jer nijedna zemlja u svetu nije preuzela veću odgovornost od Nemačke za ratne zločine, za holokaust i za dva svetska rata. Mi razgovaramo sa našim susedima o našoj krivici i oni nam opraštaju. Pomirenje je preduslov za istinsko prijateljstvo i saradnju i to je potrebno Zapadnom Balkanu“, ocenio je.

Dodao je da niko ne želi da krivi Srbe, jer je "krivica uvek induvidualna stvar, ali kolektivna je odgovornost srpskog ili nemačkog društva da otvoreno kažu da se takve stvari nikad neće ponoviti“.

"Zbog toga sam u velikoj meri razočaran takvom toksičnom reakcijom i retorikom“, kazao je Rot. (kraj) is/mk

Share: