Furlas vodi delegaciju

10:49 03. 10. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Poslanik Evropske narodne partije Lukas Furlas izabran je jutros za predsednika delegacije Evropskog parlamenta u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije (POSP), a u prvoj izjavi medijima istakao je da će njegov glavni cilj biti da iskoristi sve mogućnosti da Srbija napreduje u procesu evropskih integracija.

Zahvaljujem kolegama na poverenju da predsedavam Odborom u ovom značajnom trenutku za politiku proširenja. Srbija je važna zemlja regiona, sa značajnim prilikama, ali i izazovima, rekao je Furlas.

Furlas je dodao da će njegov glavni cilj biti da sa kolegama iz Srbije iskoristi sve mogućnosti da se osvari napredak u procesu evrointegracija.

Sarađivaću i sa izvestiocem za Srbiju kada bude izabran, ali još ne znam ko će to biti, ali pre svega sa kolegama iz parlamenta Srbije, ponovio je Furlas.

Furlas je najavio da će prvi sastanak POSP biti u Strazbuzru, a onda za šest meseci u Beogradu.

Na konstitutivnoj sednici POSP za Furlasove zamenike izabrani su poslanica socijaldemokrata Alesandra Moreti, koja je bila predsedavajuća tim telom u prethodnom sazivu Evropskog parlamenta, i Đorđos Aftijas iz Evropske narodne partije.

Za potpredsednika je bila predložena i poslanica krajnje desne grupacije "Patrioti za Evropu", ali većina članova Odbora nije podržala njenu kandidaturu, zbog čega je ona negodovala i sa još dvoje poslanika koji su je podržali napustila sastanak. (kraj) vem/ivt/dj

Share: