Želimo napredak regiona

11:44 15. 10. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

LUKSEMBURG - Mađarska se nada da bi do kraja njenog predsedavanja Evropskom unijom (EU) moglo da dođe od pomaka u pregovorima Srbije i EU, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto u Luksemburgu, posle objave o otvaranju prvog klastera sa Albanijom u okviru pregovaračkog procesa.

Imamo jasan cilj kada je u pitanju Srbija, naveo je Sijarto i dodao da je Beograd spreman da otvori pregovarački klaster koji se odnosi na inkluzivni rast i razvoj.

Ako ste putovali u Beograd sa razmakom od dve nedelje onda ste videli šta znači napredak. Ovim birokratama ovde koje su zabrinute da li je Srbija spremna da otvori poglavlje predlažem upravo to, da odu u Beograd dva puta u dve nedelje i da vide sami, rekao je Sijarto, prenosi N1.

Sijarto je dodao da države članice javno podržavaju integraciju Srbije, ali otkriva da je situacija iza zatvorenih vrata drugačija.

Kada nas 27 sedne zajedno, neki od njih na sto stavljaju teme koje predstavljaju skepticizam, umesto da podrže proces, rekao je Sijarto.

Sijarto je rekao i da je u ovom trenutku Crna Gora odmakla najdalje u procesu integracija i da je spremna za zatvaranje pojedinih poglavlja.

Crna Gora ima najviše otvorenih poglavlja i spremna je da zatvori četiri ili pet i nadamo se da ćemo organizovati međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom kako bi smo zatvorili poglavlja u kojima su postigli prelazna merila, rekao je Sijarto.

Mađarska bi, pored Srbije i Crne Gore, volela da vidi i napredak Bosne i Hercegovina i Severne Makedonije na evropskom putu, poručio je Sijarto. (kraj) vem/ivt/mk

Share: