Izazovi pred Srbijom

14:15 22. 10. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BRISEL - Novi izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Tonino Picula izjavio je danas da imenovanje na tu funkciju doživljava kao priznanje za dosadašnji rad, a kao jedan od glavnih izazova za Srbiju naveo je usklađivanje s pravnim tekovinama i vrednostima Evropske unije (EU), kao i sa "aktuelnom politikom Brisela prema ruskoj invaziji na Ukrajinu”.

"Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti, posebno tokom mog proteklog mandata", izjavio je za European Western Balkans (EWB) Picula, pominjući iskustvo i poznavanje prilika na Zapadnom Balkanu, kao i politike proširenja EU.

Picula je istakao da “kao i uvek do sada” pozdravlja i podržava činjenicu da je "politika proširenja ponovo u fokusu EU”.

“Evidentna je veća politička podrška nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma. Svaka zemlja treba da bude ocenjena individualno prema svojim rezultatima”, naveo je Picula, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u EP od 2013. godine, a naslediće na poziciji izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika.

Picula je bio ministar spoljnih poslova Hrvatske u vladi premijera Ivice Račana od 2000. do 2003. godine.

U junu ove godine izabran je po četvrti put za poslanika EP, a od početka poslaničkog staža je član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET).

Picula je tokom prethodnih saziva EP bio jedan od najaktivnijih poslanika kada je reč o proširenju EU na Zapadni Balkan. U prethodnom sazivu je bio izvestilac za Crnu Goru, kao i izvestilac EP za Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III) i za novi Plan rasta EU za Zapadni Balkan. (kraj) vem/mk

Share: