Ponovo sprečen ulazak dinara

16:53 14. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Kosovske institucije ponovo nisu danas dozvolile da dinarska sredstva namenjena isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja građanima koja svoja primanja ostvaruju u dinarima uđu na prostor Kosova i Metohije, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

"Nakon što su 7. februara protivpravno i samovoljno zaustavile transport i distribuciju dinara na Kosovu i Metohiji, Privremene institucije samouprave su ponovo nedvosmisleno demonstrirale potpunu rešenost da srpskom stanovništvu uskrate osnovna sredstva i elementarne uslove za opstanak na Kosovu i Metohiji", navela je NBS u saopštenju.

U skladu s dosadašnjom višegodišnjom praksom, vozilo NBS sa sredstvima u dinarima ponovo je danas upućeno na prelaz Jarinje, gde je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije "Henderson", koja poseduje licencu Privremenih institucija samouprave za transport novca, ali je "vraćeno bez ikakvog obrazloženja i uz pretnju hapšenjem", navedeno je u saopštenju. (kraj) vem/bdr

Share: