Srbija nema spoljnu politiku

15:01 05. 04. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Istoričar Milan St. Protić ocenio je danas da je Srbija svu svoju spoljnu politiku "koncentrisala oko pitanja Kosova, tako da ona nikakvu spoljnu politiku i nema, osim što su svi spoljnopolitički potezi na međunarodnoj sceni u službi tog jednog projektovanog cilja".

"Nije preporučljivo i ne treba spoljna politika da bude uslovljena jednim jedinim državnim interesom, narodnim ili projektovanim interesom, a Srbija je upala u tu zamku i svu svoju spoljnu politiku koncentrisala oko pitanja Kosova, tako da ona nikakvu spoljnu politiku i nema, osim što su svi spoljnopolitički potezi na međunarodnoj sceni u službi tog jednog projektovanog cilja, interesa koji iz jedne vlasti u drugu, od 90-ih godina, od otvaranja jugoslovenske krize i raspada SFRJ do danas, preuzimaju jedni od drugih i svi prave tu istu grešku", rekao je Protić na debati „Srbija između Istoka i Zapada“, u organizaciji časopisa Nova ekonomija.

Protić je rekao da je aktuelna vlast "u tome otišla najdalje ne ostvarujući ništa od tih zamišljenih ciljeva, a spoljnu politiku i status Srbije u svetu praktično bacila pod noge". (kraj) vem/lč/dj

Share: