Izjašnjavanje protiv teksta

17:24 23. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

NJUJORK - Predsednici Kine, Kube i Azerbejdžana najavili su danas, u raspravi pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, da neće glasati za predlog rezolucije kojom se uspostavlja 11. jul kao međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, dok će Namibija biti uzdržana.

Predstavnik Kine Fu Cong istakao je u izjašnjavanju o glasanju da će Kina glasati protiv predloga rezolucije, navodeći da njegova zemlja poziva na punu komunikaciju o rezoluciji među državama članicama i državama regiona.

Ishitreno glasanje o rezoluciji nije u skladu sa duhom pomirenja i harmonije u Bosni i Hercegovini i regionu i nije u skladu sa očuvanjem mira i stabilnosti u regionu, rekao je predstavnik Kine.

Predstavnik Azerbejdžana rekao je da podržava integritet svih balkanskih država i da se snažno bori protiv mešanja u politike tih drzava i da neće glasati za rezoluciju.

Glasanje protiv predloga rezolucije najavio je i predstavnik Kube, jer nisu za rešenja koja vode daljim tenzijama i podelama.

Predstavnik Namibije rekao je da nisu svi činioci iz tripartidnog sporazuma u BiH bili uključeni u razgovor o predlogu rezolucije i da će oni biti uzdržani.

Predstavnik Venecuele istakao je da se protivi nekažnjavanju genocida, ali da, umesto da doprinese miru, predlog rezolucije produbljuje jaz među narodima u BiH.

Delegacija Nikaragve istakla je da ovakav predlog rezolucije ne podržava pomirenje u BiH.

Nikaragva jeuvek osuđivala zločine protiv čovečnosti, ali ova rezolucija neće doprineti pomirenju, ocenila je predstavnica te zemlje. (kraj) is/ivt/mk

Share: