Mandić: Beograd pohvaljen

17:46 29. 08. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Bezbednost regiona u svetlu rata u Ukrajini i na Bliskom istoku bile su glavne teme sastanaka koje je direktor Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns imao tokom nedavne turneje na Balkanu, izjavio je za list Danas istraživač Demostata Milomir Mandić.

"U Sarajevu je, pored podrške dejtonskoj BiH i osude bilo kakve separatističke politike Republike Srpske, čvrst stav SAD i nulta tolerancija za podršku islamskim militarističkim grupama na teritoriji BiH u svetlu rata na Bliskom istoku", rekao je Mandić.

On je rekao da je Beograd pohvaljen za ponašanje u kontekstu rata u Ukrajini i na Bliskom istoku i ohrabren da nastavi u istom smeru.

"S druge strane, jasno je stavljeno do znanja da je Srbija ta kojoj se 'gleda u oči' po pitanju bezbednosti regiona (Kosovo i Republika Srpska) i da tu neće biti tolerancije, a pažljivo će se pratiti i oni uticaje Rusije u Srbiji koji imaju za cilj destabilizaciju regiona", kazao je Mandić.

Prema njegovim rečima, slučaj Banjska je već sastavni deo svih diplomatskih agendi zapadnih saveznika.

"Ukupno gledano Priština je više kritikovana od Beograda, jasno je stavljeno do znanja da se jednostrani potezi Prištine koji su sve veća pretnja za destabilizaciju regiona više neće tolerisati i da je implementacija Francusko-nemačkog sporazuma, to jest formiranje ZSO, prioritet kao put za normalizaciju odnosa", naveo je Mandić.

On je istakao da u skladu sa time otvaranje mosta na Ibru nije nešto što doprinosi smirivanju tenzija, naprotiv. (kraj) vbr/mk

Share: