Upozorenje ambasade SAD Kosovu

22:19 30. 08. 2024. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA - Ambasada Sjedinjenih Država u Prištini istakla je večeras "zabrinutost i razočaranje" Vašingtona "zbog kontinuiranih nekoordiniranih akcija koje preduzima Vlada Kosova koje i dalje imaju direktan i negativan efekat na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu".

Podsetivši da je "po nalogu političkih vlasti Vlade Kosova", Kosovska policija danas "sprovela operacije protiv institucija koje podržava Srbija u severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću", Ambasada SAD je u saopštenju objavljenom na svojom internet portalu poručila da "pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu koje podržava Srbija treba da se rešavaju kroz Dijalog koji vodi EU".

Taa akcija, naglasila je Ambsada SAD u Prištini, "nije koordinirana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice"

"Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri su dosledno tražili od Vlade Kosova da prioritet postavi koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima koja su na dnevnom redu Dijaloga uz posredovanje EU", naglašeno je u saopštenju.

Neuspeh Vlade Kosova da odgovori na te zahteve, upozorava Ambasada SAD, "odražava stvarno i sve veće pogoršanje našeg partnerstva".

Nekoordinirane akcije Vlade Kosova, konstatuje se u saopštenju, "dovele su građane Kosova i vojnike Kfora u veći rizik, nepotrebno eskalirale regionalne tenzije i narušile reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera".

"Dok je vlada Sjedinjenih Američkih Država ponosna što je podržavala uspostavljanje i profesionalizaciju Kosovske policije tokom mnogo godina kao deo naše posvećenosti unapređenju bezbednosti i stabilnosti, vladina stalna instrumentalizacija Kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija nije u skladu sa kosovskim obećanjem da će 'nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom"", ističe se u saopštenju.

"Postupci Vlade će uticati i na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima", poručila je kosovskim vlastima administracija Sjedinjenih Država. (kraj) vip/mk

Share: