Strah birača od sebe samih

13:58 03. 09. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Aktualna vlast "kreira" sebi izbornu pobedu kombinacijom zastrašivanja naroda, proizvodnje saglasnosti i proizvodnja automatske poslušnosti - zasnovane na osećanju glasačke nemoći naspram svekolike moći jednog vođe i jedne partije, ocenio je u autorskom tekstu glavni istraživač Demostata sociolog Srećko Mihajlović.

"U tom poslu pravljenja izbornih kombinacija, jedan Vođa i jedna Partija imaju dve desne ruke: medijska hegemonija medijskog mogula i monopol nad upotrebom sile. Ukoliko se desi da pomenuta kombinacija ponegde ne prođe, onda se insceniranje izbornog rezultata finalizuje direktnim falsifikatom", ističe Mihajlović.

Na hipotetičko pitanje "za koga će najveći deo glasačkog naroda da glasa" - da li za one za koje misli da treba da glasa, ili za one od kojih mu zavisi preživljavanje, ili postojeći opstanak ili uspon na društvenoj lestvici, Mihajlović objašnjava kakva su moguća promišljanja glaasač.

"Uostalom, da li će neki pripadnik ovakvog glasačkog naroda reći anketaru kada ga ovaj zapita za koga će da glasa, da li će reći šta zaista misli ili ono što od njega očekuje Vođa, njegova partija i njegova država?", ističe Mijalović. (kraj) vip/bdr

Share: