NATO odbio komentar

18:30 02. 10. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Brisel - Za bilo kakav komentar upućujem vas vlastima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, odgovoreno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Štabu NATO na pitanje da komentarišu izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da "ima problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena".

Milanović je 1. oktobra rekao da bi njegova podrška ulasku BiH u NATO mogla biti uslovljena izmenom izbornog zakonodavstva u toj državi.

"I kada mi neko kaže da će Bosna i Hercegovina ući u NATO, evo - mi smo članica NATO-a, ja sam predsednik i vrhovni zapovednik i imam problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena. Jer preuzimam garancije za takvu državu.
Ja bih rado - i radi Bošnjaka, i radi Hrvata u BiH, Srbi su protiv - ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obaveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati. Tako da je to isto jedna tema za razgovor", rekao je Milanović.

Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić rekao je za izjavu Milanovića da veruje da "ovo neće proći tako bezazleno u Štabu NATO". (kraj) js/dpv

Share: