Borelj: Krhak mir u BiH

18:58 21. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Sarajevo - Visoki predstavnik Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku i potpredsednik Evropske komisije Džozep Borelj izjavio je danas u Sarajevu da je 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma još uvek krhak mir u Bosni i Hercegovini, prenosi klix.ba.

"Ovaj mir je još uvek krhak. Brojni su politički izazovi koji morate prevazići. Vaš saborac ostaje EU", rekao je Borelj obraćajući se građanima BiH u sklopu događaja "Od Dejtona ka Briselu" održanog u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

Borelj je podsetio da je prošlo 25 godina od ključne prekretnice i da su rane i danas jasno vidljive.

"Dok se prisećamo tragedije iz prošlosti, nikada nećemo dozvoliti da se one ponove", rekao je Borelj i dodao da BiH može računati na pomoć svoje sestre bliznakinje - EU.

Budućnost BiH je u EU i to je zajednički cilj i zajedničko opredeljenje. Da bi se taj cilj postigao političko rukovodstvo mora preuzeti svoj deo odgovornosti, kako bi omogućilo reforme koje su za njih potrebne, istakao je Borelj.

"BiH je uvek imala važnu ulogu u istoriji Evrope. Vekovima je bila mesto susreta i stecište Istoka i Zapada... Ovaj pluralitet kultura je ogromno bogatstvo. Ista ova snaga se može pretvoriti u moćno oružje u rukama onih koji žele podele", upozorio je on.

On je upozorio da nas je istorija naučila da razlike mogu postati vidljive i izražene, kao što je bilo pre 30 godina.

"Dešavalo se to više puta u istoriji. EU i BiH su sestre blizakinje... Sama Unija ne poništava različitosti, niti različitosti sprečavaju jedinstvo", istakao je Borelj.

On je istakao da je članstvo u EU temeljni prioritet BiH budući da više od 80 odsto građana izražava podršku ovom cilju.

"Ovo je pitanje oko kojeg su saglasni i politički subjekti", rekao je Borelj, dodavši da je ostvaren napredak i da je preostalo još mnogo posla. (kraj) js/dpv

Share: