Hrana za 1 000 migranata

19:28 24. 12. 2020. FoNet

BEOGRAD - Crveni krst Bihaća i Unsko-sanskog kantona (USK) obezbedlili su obroke za oko hiljadu migranata koji su smešteni u privremenom prihvatnom kampu Lipa, nepodesnom za zimske uslove, u kome je juče zapaljeno više šatora, a kog su zatvorili predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Posle jučerašnjih incidentnih događaja danas je situacija dosta mirnija i u potpunosti pod kontrolom jakih policijskih snaga, a u samom kampu je angažovana Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK, javlja klix.ba.

Tokom protekle noći značajan broj migranata uputio se iz Lipe prema Bihaću, ali su njihov dolazak osujetile jake policijske snage, koje su ih presrele na ulazu u grad, pa se najveći broj migranata vratio u Lipu, dok su preostali pokušali da iskoriste zaobilazne puteve i dokopaju se gradskog područja, izveštavaju nezavisne.com.

"Najveći broj migranata se, posle incidenata koji su se dogodili juče, kada je zapaljeno više šatora, te pokušaja odlaska u Bihać, ipak vratio u Lipu. Međutim, kada je u pitanju humanitarni aspekt i njihov dalji boravak ovdje, o tome moraju odlučiti nadležne institucije", rekli su juče u policiji USK.

Dalja sudbina ovog kampa je neizvesna s obzirom na to da je IOM odlučio da ga zatvori jer je nepodesan za zimski boravak, dok Ministarstvo sigurnosti BiH i međunarodne organizacije zadužene za migrantsku krizu traže da migranti iz Lipe budu preseljeni u kamp Bira, što, međutim, odbijaju predstavnici vlasti Unsko-sanskog kantona i Bihaća, konstatuju nezavisne.com.

Zaposleni u IOM, koji inače upravljaju kampom u Lipi, napustili su kamp i danas se u njemu nisu pojavili. (kraj) dep

 

Share: