Potpisan trgovinski sporazum

19:03 30. 12. 2020. FoNet

BEOGRAD - Trgovinski sporazum Evropske unije i Velike Britanije za postbregzit epohu danas su potpisale obe strane, s tim što su to u Briselu učinili predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, a zahvaljujući britanskoj ratnoj avijaciji RAF, koja ga je dopremila u London, ugovor je upravo potpisao i britanski premijer Boris Džonson.

Nakon svečane ceremonije potpisivanja u Briselu, Mišel je u kratkoj izjavi poručio da je reč o "pravednom i izbalansiranom sporazumu", koji u potpunosti "štiti temeljne interese EU, a građanima i kompanijama donosi stabilnost i predviljvost".

Po njegovim rečima, sporazum je posledica intenzivnih pregovora u kojima je EU "demonstrirala do sada nezabeleženi stepen jedinstva"."Bio je to dug put. Vreme je da ostavimo Bregzit za sobom. Naša budućnost se stvara u Evropi", napisala je Lajen na tviter nalogu.

Sporazum je "početak divnog odnosa Velike Britanije i njenih prijatelja i partnera EU", ocenio je Džonson.

Današnji potpisi ne označavaju kraj procedure stupanja na snagu trgovinskog sporazuma.

Pre nego što ga je potpisao premijer Džonson, Predstavnički dom je odobrio tekst trgovinskog sporazuma, tokom dana trebalo bi da ga usvoji i Dom lordova, a potom saglasnost daje kraljica Elizabeta Druga.

Tek tada se stiču uslovi sa britanske strane da sporazum stupni na snagu 31. decembra u 23 sata po lokalnom vremenu.

Kad je reč o Evropskoj uniji, ona će tekst sporazuma objaviti u Službenom glasniku da bi od 1. januara privremeno stupio na snagu, sve dok ne bude ratifikovan u Evropskom parlamentu, a potrebno je da ga razmotre i šefovi država i vlada članica EU.

Tekst danas potpisanog ugovora usaglašen je 24. decembra, a Dauning strit je tada oficijelno saopštio: "Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom".

Velika Britanija 31. decembra napušta jedinstveno EU tržište i carinsku uniju, ali u skladu sa odredbama trgovinskog sporazuma, i istovremeno ostvaruje odluku sa referenduma iz 2016. na kojoj su se Britanci većinski izjasnili za izlazak iz sistema EU. (kraj) dep

Share: