Bišćani neće migrante

15:12 02. 01. 2021. FoNet

BEOGRAD - Građani Bihaća su se danas pre podne po 89. put okupili na protestu ispred nekadašnje fabrike rashladnih aparata Bira, jer se protive odluci Veća ministara BiH da migranti iz zatvorenog prihvatnog centra Lipa budu preseljeni u Biru, a oko 900 migranata, koji se nalaze pored Lipe, od juče odbijaju hranu koju je obezbedio Crveni krst i traže pomoć Evropske unije (EU), dok je kasno večeras Delegacija EU saopštila da BiH mora ispoštovati preuzete obaveze koje se tiču ljudskih prava.

Uprkos protivljenju vlasti i građana Unsko-sanskog kantona i Bihaća, na predlog ministra sigurnosti Selme Cikotića Veće ministara BiH donelo je danas odluku da migranti iz Lipe ipak budu prebačeni u Biru, prenosi TV USK.

"Sramna je odluka Veća ministara da ne uvaži naše proteste i protivljenje povratku migranata, da ne uvaži naše patnje koje smo proživeli tri godine", prenela je TV USK izjavu demonstranta Fadila Dizdarevića, koji naglašava da "Bišćani nisu fašisti", da migrantska kriza mora biti ravnomerno raspoređena po gradovima i kantonima u BiH, kao i da će "meštani stati ispred Bire i dati svoje živote da migranti ne uđu unutra".

U prilogu je navedeno da u znak podrške pristiže pet autobusa iz obližnje Velike Kladuše.

Oružane snage BiH postavile su 20 termoizolacionih šatora i nekoliko starih vojnih šatora pored migrantskog kampa Lipa, ali migranti još ne mogu biti smešteni u njima, tako da su i dalje na otvorenom.

Šatori su montirani, međutim, čeka se dopremanje kreveta, a i uvođenje električne energije, javile su vijesti.ba.

Oko 900 migranata juče su odbili uzimanje obroka koje je obezbedio Crveni krst, najavljujući da će sa štrajkom glađu nastaviti, traže pomoć od EU, a "ljuti su na bosansko-hercegovačke medije, jer im je italijanska novinarka juče rekla da oni ne prenose njihove izjave".

"Ova Vlada izgleda još spava, nemaju rešenje. Odlučili smo da nećemo uzimati hranu. Ako nam danas ne ponude rešenje, mi ćemo blokirati ulicu", izjavio je neimenovani migrant za vijesti.ba.

U kamp su došli nemački lekari da pruže neophodnu medicinsku pomoć.

U saopštenju Delegacije EU u BiH, kasno večeras, nakon popodnevnog sastanka sa ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, rečeno je da BiH mora što pre da obezbedi sasvim opremljen kamp u Lipi i da se mora poštovati odluka Veća ministara o ponovnom otvaranju kampa Bira "sve dok Lipa ne bude u potpunosti opremljena".

EU pruža značajnu podršku u iznosu od 85,5 miliona evra kako bi pomogla BiH da ispuni svoje humanitarne odgovornosti i pruži pomoć migrantima i izbeglicama, saopštila je Delegacija EU.

Privremeni kamp za migrante Lipa zatvoren je 28. decembra i migranti od tada nemaju smeštaj. (kraj) dep

Share: