Čovek, jedini virus i otrov

19:32 07. 01. 2021. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - Mitroplit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, danas je, služeći božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, poručio da smo svi jedno pred Bogom i da prirodne katastrofe ne vide i ne prave razlike među ljudima, koje jedino proizvodi čovek.

"Pošast uzima ljudske živote, ubija svakoga ko joj se nađe na putu, ali tu se pokazuje da smo zapravo jedno pred Bogom i u odnosu na stvoreni svet", rekao je mitropolit Porfirije, naglasivši da su ljudi jedini koji mogu stvarati razlike koje razdvajaju.

"Mogli bismo zato reći da smo mi jedini virus u stvorenom, jedini potres i mi unosimo disharmoniju u harmonično i u to što se zove svemir, a smisao te reči je ukras i harmonija", poručio je Porfirije, prenosi Hina.

Na retoričko pitanje - otkud onda disharmonija, distance i polarizacije, mitropolit Porfirije dao je i odgovor: "Zato što mi proizvodimo potrese, što smo mi virus i jedini otrov u prirodi".

"Ogrešili smo se o Boga i odvojili se od Boga, a time grešimo i u odnosu na prirodu i tiranišemo je, a data nam je da s njom sarađujemo i da je pitamo ko je i šta je kako bi nam se otvorila", ocenio je mitropolit-zagrebačko ljubljanski.

Komentarišući međusobne i međuljudske osnose on je rekao da se neprestano polarizujemo, delimo se na "mi" i "vi", "mi" i "oni", a pritom smo "mi" ti fini, dobri i sveti, a "vi" ste u svemu crni, loši, pa se tako polarizujemo "i opravdavamo svoje zlo" koje nanosimo drugima. (kraj) vip/dpv

Share: