Dan Republike Srpske

14:24 09. 01. 2021. FoNet

BEOGRAD - U Republici Srpskoj (RS) je obeležavanje Dana Republike - 9. januara počelo liturgijom u Hramu Hrista spasitelja u Banjaluci, uz pristustvo predsednice RS Željke Cvijanović, koja je potom u intervjuu za RT RS izjavila da je zbog epidemije korona virusa ove godine svečani defile odložen za Vidovdan i da neće biti masovnih okupljanja.

Predsednica RS Željka Cvijanović odlikovala je zaslužne institucije i pojedince, a među njima Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, devet bolnica i 55 domova zdravlja za zasluge u spasavanju života i herojske napore u suzbijanju pandemije korona virusa i očuvanju javnog zdravlja

Cvijanović je u intervjuu za RT RS rekla da postojanje Srpske ne može da se zaobiđe i zanemari, uprkos političkim ambicijama u kojima želi da se kaže da je RS nastala međunarodnim Dejtonskim sporazumom i "zato može da nestane na sličan način", dakle "da pravite neku unitarnu ili centralizovanu državu".

Govoreći o okolnostima u kojima se nalazi RS, ona je istakla da "neke druge jako frustrira činjenica koliko su naši ljudi identifikovani sa RS", pa se "nastoji ukinuti ili dokinuti i ta vrsta identiteta".

Ne možete nikoga naterati da veruje u suživot ako mu stalno pretite, smeta vam njegov identitet, razvoj, postojanje, ime, dodala je Cvijanović.

Visoki predstavnik se neće "sam od sebe ugasiti" jer postoje dve-tri članice Evropske unije "koje nisu spremne da OHR ode, a o vanevropskim zemljama da ne pričamo".

Njima je funkcija Visokog predstavnika važna jer misle da na taj način mogu da "urede stvari u okviru BiH, ako ništa, on je tu kao pretnja da može da vas sankcioniše".

"Mi vidimo da je zadnjih godina sve ono što je radio Visoki predstavnik prebačeno na Ustavni sud BiH i imali smo priliku da čujemo strašne stvari u okviru BiH, uključujući i onu koju je rekao Bakir Izetbegović da Bošnjaci imaju u svojim rukama kao instrument Ustavni sud i to bi trebalo da bude protivteža glasanju koje može da koristi RS", izjavila je Cvijanović u intervjuju za RTRS.

Republici Srpskoj je primarno važna saradnja sa Srbijom, a odnosi sa Ruskom federacijom su odlični, rekla je Cvijanović, dodavši da "jako ceni doslednost u odbrani Dejtonskog sporazuma i pozicije RS" u Savetu bezbednosti UN. (kraj) dep

 

 

Share: