Kapitol - bezbednosna tvrđava

00:59 15. 01. 2021. FoNet

VAŠINGTON - U okviru priprema za inauguraciju izabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena i stupanja na dužnost potpredsednika Kamale Haris 20. januara, američke specijalne službe saopštile su da u petak, 15. januara, ranije nego što je planirano, otpočinju specijalne bezbednosne pripreme.

Uz pripadnike policije koja čuva zdanje Kapitol Hila, o bezbednosti će se starati 15 000 pripadnika američke Nacionalne garde, koji se već nalaze u Centru za posetioce Kapitol Hila i hodnicima zgrade.

Ulice oko Kapitol Hila su zatvorene za saobraćaj, vojska je oformila kontrolne punktove i teškim vojnim vozilima blokira pristup.

Ovo su najopsežnije mere za inauguraciju američkog predsednika ikada, do čega je došlo posle upada pristalica odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa u Kapitol Hil 6. januara, tokom rasprave o njegovom drugom opozivu na inicijativu demokrata.

Tada je smrtno stradalo petoro ljudi.

Prema američkim medijima, postoje najave masovnog okupljanja Trampovih pristalica na dan inauguracije Bajdena i Harisove.

Povodom takvih bezbednosnih procena, Tramp je zatražio striktno poštovanje zakona i saopštio da "zabranjuje nasilje i vandalizam". (kraj) dep

 

Share: