Štrajk medicinara

16:46 15. 01. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

MOSTAR - Više hiljada ljudi okupilo se danas oko podneva, pred zgradom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru, u najvećem protestu do sada zdravstvenih radnika, javlja Radio slobodna Evropa.

Zdravstveni radnici, u pratnji porodica i s decom, okupili su se sedmi put, i još jednom zatražili potpisivanje Kolektivnog ugovora i povećanje koeficijenta za obračun plata u naredne dve godine.

Čelnici dva sindikata, koji već mesecima zastupaju preko 2.500 zdravstvenih radnika, saopštili su da je u petak ujutro konačno potpisan protokol o pregovaranju između Vlade i sindikata."Želimo vas obavestiti da je danas Vlada Hercegovaćko-neretvanske županije i reprezentativni Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni sindikat uposlenih u zdravstvu potpisao i napokon usaglasio Protokol o načinu pregovaranja", rekao je novinarima tokom protesta čelnik Sindikata zaposlenih SKB Mostar, Ivica Anić.

"Potpisivanjem ovog Protokola osigurani su potrebni preduslovi za početak pregovaračkoga procesa s ciljem utvrđivanja konačnog teksta Kolektivnog ugovora", navedeno je u saopštenju Vlade HNK.Sindikati su do sada odbijali pregovore i tražili da se odmah potpiše Kolektivni ugovor, jer ih je, tvrdili su, Vlada mesecima ignorirala i odugovlačila proces pregovaranja što je, kako tvrde, presudom u njihovu korist 15. decembra potvrdio i Opštinski sud u Mostaru. (kraj) lj/dpv

Share: