Pooštravanje mera?

16:32 25. 01. 2021. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Evropska komisija (EK) predložila je novi paket mera u ograničavanju putovanja u cilju suzbijanja novog soja korona virusa koji je počeo da se širi i u zemljama Evropske unije, kao i uvođenje "tamno- crvene" boje na kovid-19 mapi koja označava one zone koje su najviše pogođene zarazom.

EK novim merama "snažno obeshrabruje sva nebitna putovanja", međutim, i za takozvana bitna putovanja moraju da se primenjuju dodatne mere.

"Testiranje će biti obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, uključujući i one koji su na tzv. bitnim putovanjima. PCR test za ulazak u EU mora biti najviše star 72 sata", rekla je komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Dodatna pravila, uključujući samoizolaciju, karantin i praćenje kontakata do 14 dana, moraju da se primenjuju na putnike koji dolaze iz trećih zemlja, gde je primetna cirkulacija novih sojeva virusa.

Tamno-crvenu zonu, gde se registruju infekcije od novog soja korona virusa, na epidemiološkoj mapi EU nedeljeno će ažurirati Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Evropska komisija predlaže izbegavanje putovanja u te zone a, u slučaju neophodnosti, biće potrebni testiranje pre odlaska u tamno-crvenu zonu i karantin posle povratka, uz izuzetak ljudi koji rade u tim područjima. (kraj) vbr/nm

Share: