Trampa brane advokati

21:10 12. 02. 2021. FoNet | Velimir Ilić

VAŠINGTON - Advokat donedavnog američkog predsednika Donalda Trampa Majkl van der Vin rekao je danas na početku iznošenja argumenata pred Senatom da je "opoziv nepravedan i neustavan čin političke osvete" i da je reč o "zloupotrebi ustava", javlja Glas Amerike.

Nakon što su demokrate iz Predstavničkog doma saopštile svoje argumente na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu u Senatu, Trampovi advokati rekli su da im je za odbranu potreban samo jedan dan.

"Ova užasna zloupotreba Ustava samo dalje deli našu naciju kada bi trebalo da pokušavamo da se ujedinjujemo oko zajedničkih prioriteta. Poput svih drugih politički motivisanih lovova na veštice, koje je levica pokretala prethodne četiri godine, ovaj opoziv nema nikakve veze sa činjenicama, dokazima i interesima američkog naroda. Senat bi trebalo brzo i odlučno da ga odbaci", poručio je Van der Vin.

On je ocenio kako "ni jedna razumna osoba ne može ozbiljno da veruje da je predsednikov govor 6. januara bio podsticanje na nasilje ili pobunu" i da je Tramp "eksplicitno ohrabrivao prisutne da koriste svoja prava na miran i patriotski način".

Van der Vin je naveo da je cela premisa Trampovog obraćanja pristalicama bila da bi demokratski proces trebalo da teče u skladu sa zakonom i da to "nisu reči nekog ko podstiče nasilnu pobunu".

Naglasio je da proces opoziva "nema veze sa protivljenjem demokrata političkom nasilju, već njihovim pokušajima da diskvalifikuju političku opoziciju".

"Reč je o ustavnoj kulturi ukidanja drugačijih mišljenja", ocenio je Van der Vin i istakao kako se na taj način "pokušava cenzurisati ne samo predsednik Tramp, već i 75 miliona Amerikanaca koji su glasali za njega".

Trampovi advokati su takođe emitovali video snimke, kako su naveli, žestoke retorike demokrata u prošlosti, među kojima je i govor aktuelnog lidera većine u Senatu Čaka Šumera na jednom skupu pristalica prava na abortus prošle godine, na kojem je pretio konzervativnim sudijama Vrhovnog suda Nilu Gorsaču i Bretu Kavanou da će "platiti cenu" i da "ne znaju šta će ih pogoditi ako donesu ove užasne odluke".

Trampov pravni tim prikazao je i snimke demokratskih članova Kongresa kako traže Trampov opoziv od 2017. godine.

"Ta ista mržnja i bes naveli su menadžere za opoziv da ignorišu sopstvene reči i poteze i postave opasan dvostruki standard", ocenio je advokat Dejvid Šoen u komentaru na prikazane snimke.

Kako navodi VOA, i Van der Vin je ukazao da su demokrate redovno koristile žestoku retoriku i reč "borba" i da se prvi amandman Ustava, koji garantuje slobodu govora, mora primeniti podjednako. (kraj) vip/dpv

Share: