Suspendovana ljudska prava

20:11 13. 02. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

NEJPJIDO - Vojna hunta u Mjanmaru danas je saopštila da su suspendovani svi zakoni koji su se odnosili na zaštitu ljudskih prava, a dekretom je dozvoljeno vojsci i policiji da hapse po sopstvenom izboru, kao i da pretresaju privatne kuće i stanove bez sudskih naloga.

Istovremeno je naređeno da se uhapse svi za koje se zna ili sumnja da podstiču ili podržavaju masovne proteste protiv državnog udara i hapšenja premijerke Aung San Su Ći, koji se svakodnevno organizuju širom zemlje, preneo je Rojters.

Današnje odluke vojne hute umnogome podsećaju na gotovo pedesetogodišnju represivnu vojnu vlast u Mjanmaru, koja je ukinuta pre deset godina, kada je počela demokratska tranzicija.

U ukazu koji je potpisao šef vojne hunte general Min Aung Hlaing navodi se da su od danas suspendovani zakoni kojim se garantuje zaštita privatnosti i bezbednost građana.

Reč je o zakonima koji nalažu da odluku o pritvoru dužem od 24 sata mora da donese sud i zabranjuju "organima sile" da bez sudskog naloga ulaze na privatne posede.

Ukazom su supendovani i zakoni koji su nalagali da svako prisluškivanje telefona ili praćenje onljaln komunikacije može da odobri isključivo sud.

Kako se navodi, današnje odluke vojne hunte biće na snazi dok ne budu ukinute.

Uprkos tome, veliki broj građana i danas se okupio u najvećem gradu Jangonu i u glavnom gradu Nejpjidu, nakon čega je usledilo saopštenje vojne uprave da je dat nalog za hapšenje sedam ljudi koji su na društvenim mrežama kritikovali puč i tražili oslobađanje premijerke. (kraj) is/dpv

Share: