Opraštanje od princa Filipa

21:29 09. 04. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

LONDON - Zastava na Bakingemskoj palati spuštena je na pola koplja, a na kapiju je okačeno obaveštenje o smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga, dok se ispred kapije zamka okupljaju ljudi i ostavljaju cveće.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da je princ Filip, koji je preminuo u 99.godini, "inspirisao živote bezbroj mladih ljudi".

Džonson je tokom obraćanja u Dauning stritu rekao da je "princ Filip imao poštovanje mnogih generacija ovde u Velikoj Britaniji, širom Komonvelta i širom sveta", javlja BBC.

Džastin Velbi, kenterberijski nadbiskup izjavio je da je princ Filip "uvek stavljao interese drugih ispred sopstvenih, čime je pružao je izuzetan primer hrišćanske službe".

Bakingemska palata apelovala je na ljude da se ne okupljaju zbog potencijalnog širenja korona virusa.

Vojvoda od Edinburga, kako se navodi, neće imati državnu sahranu, a zbog korona virusa mnoge procedure će biti izmenjene.

Telo vojvode nalaziće se u zamku Vindzor uoči sahrane, koja će biti održana u kapeli Svetog Đorđa.

Zvaničnici "sa žaljenjem" apeluju na javnost da ne prisustvuju sahrani, niti bilo kojim drugim ceremonijama.

U međuvremenu će zvona na Vestminsterskoj opatiji od šest sati po lokalnom (a od sedam po srednjeevropskom vremenu) zvoniti jednom svakog minuta - i tako 99 puta.

Inače, princ Filip i kraljica Elizabeta upravo su se u Vestminsterskoj opatiji venčali 20. novembra 1947. godine.

Nikolas Vitčel, BBC dopisnik za kraljevsku porodicu, rekao je da je ovo "trenutak nacionalne tuge", a posebno "trenutak tuge za kraljicu, koja je izgubila supruga sa kojim je bila 73 godine"."To je duži period nego što većina nas može i da zamisli", navodi Vitčel.

Kako kaže, princ Filip je dao "ogroman doprinos uspehu kraljičine vladavine", a vojvodu opisuje kao "krajnje odanog uverenju u važnost uloge koju je kraljica ispunjavala - i u svoju dužnost da je podrži".

"Upravo je čvrstina njihovog braka bila tako presudna za uspeh njene vladavine", dodao je on.

Vojvoda od Edinburga je u martu napustio bolnicu u Londonu, posle jednomesečnog boravka na lečenju.

Na lečenje je išao preventivno, zbog ranijeg problema sa srcem.Zastava nije spuštena na pola koplja jedino u zamku Vindzor, samo zato što tu boravi kraljica. 

To je jedina zastava koja ostaje na vrhu jarbola. 

Tu je vojvoda proveo poslednje nedelje nakon otpuštanja iz bolnice.

Unutar zamka kraljica - sada udovica - tuguje za mužem koji je uvek bio uz nju.

Princ Filip i kraljica Elizabeta imaju četvoro dece, osmoro unučadi i 10 praunučadi. (kraj) lj/dpv

Share: