Donacija milijardu doza vakcina

20:02 11. 06. 2021. FoNet

KORNVOL - Lideri Grupe 7 (G7) obavezali su se na početku trodnevnog samita u Kornvolu da će nerazvijenim zemljama donirati milijardu doza vakcina protiv virusa Kovid-19, računajući 500.000 doza koje je ranije najavio predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i 100.000 doza koje je obećao britanski premijer Boris Džonson.

Pre početka samita lideri G7 okupili su se radi tradicionalnog fotografisanja, nakon čega je Džonson upozorio da ne bi smele da budu ponovljene greške tokom jednoipogodišnje kovid pandemije ili greške počinjene tokom oporavka od globalne ekonomske krize iz 2008. godine.

"Od ključnog je značaja da ne ponovimo grešku iz poslednje velike krize, poslednje velike ekonomske recesije 2008. godine, kada oporavak nije bio ujednačen u svim delovima društva", rekao je Džonson.

Prvog dana  samita učesnici će biti u audijenciji kod kraljice Elizabete Druge i članova britanske kraljevske porodice. 

Prema najavama, na samitu bi trebalo da bude ozvaničena  minimalna globalna poreska stopa za korporacije u visini od 15 osto, u skladu sa inicijativom Bajdena koju su prihvatili ministri finansija zemalja članica G7. (kraj) dep

 

 

Share: