Evakuacija što pre, to bolje

00:13 25. 08. 2021. FoNet

VAŠINGTON - Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden ostao je pri svom roku za povlačenje američkih snaga iz Avganistana i, govoreći o evakuaciji iz Kabula, naciji je poručio da "što je pre završimo, to bolje".

Bajden je rekao da talibani sarađuju i da se bezbednost održava uprkos nekolicini incidenata, ali da je sve to krhko i da, kako vreme odmiče, postoji ozbiljan rizik od pogoršanja.

"Svaki dan koji smo na terenu je još jedan dan za koji znamo da ISIS pokušava da napadne aerodrom, kako nas i savezničke snage, tako i nevine civile”, rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Bajden se obratio istog dana kada su talibani upozorili da američki letovi iz Avganistana moraju da prestanu do 31. avgusta, povećavajući pritisak na operaciju koja je već haotična, dok novi izveštaji o kršenju ljudskih prava podstiču zabrinutost o sudbini hiljada ljudi koji još čekaju da napuste zemlju.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila je da "kraj misije do 31. avgusta zavisi od saradnje sa talibanima, uključujući dalji pristup aerodromu za one koji se evakuišu".

Navela je da je Bajden zatražio od Pentagona i Stejt departmenta "da naprave rezervne planova za usklađivanje roka, ako to bude potrebno". (kraj) dep

 

Share: