Pregovori tokom evakuacije

00:46 28. 08. 2021. FoNet

BEOGRAD - Članice NATO poput Turske, Španije, Francuske i Velike Britanije okončale su evakuacione letove iz Kabula ili je to pitanje sati, Talibani traže da Sjedinjene Američke Države (SAD) zadrže diplomatsko prisustvo u Avganistanu po povlačenju američkih trupa 31. avgusta, a istovremeno SAD sa partnerima pregovaraju o daljem upravljanju aerodromom u Kabulu i razmatraju načine za izvlačenje preostalih stranaca i Avganistanaca koji imaju vizu.

List "Vašington post" poziva se na izvore i navodi da su talibani tražili da SAD ostane diplomatski prisutna u Avganistanu i posle povlačenja američke vojske. Dodaje se da, ukoliko to bude odobreno, verovatno će podrazumevati ponovno otvaranje američke ambasade u Kabulu, koja je prestala sa radom zbog evakuacije američkih diplomatskih službenika.

"Vašington post" takođe navodi da SAD učestvuju u pregovorima, u koje su uključeni talibani, o upravljanju aerodromom u Kabulu u budućnosti. U pregovorima učestvuju i privatne kompanije i regionalni partneri, poput Turske.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila je u petak da SAD nameravaju da završe diplomatsko prisustvo u Avganistanu do 31. avgusta, te da planovi nisu izmenjeni, preneo je Sputnjik.

"Ne predviđamo diplomatsko prisustvo u Avganistanu. Govorimo o koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima kako bi smo odredili dalji put za nastavak evakuacije državljana trećih zemalja, Avganistanaca sa vizama i američkih državljani koji još nisu otišli iz zemlje".

Dodala je da će za stvaranje mogućnosti za dalju evakuaciju biti potrebno angažovati talibane.

Psaki je objavila da će američki vojnici smanjiti evakuaciju civila iz Avganistana, jer moraju i sami da odu i izvezu opremu sa aerodroma u Kabulu.

Talibani kontrolišu sve kopnene granične prelaze iz Avganistana. Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za inostrane misije odvija se preko aerodroma u Kabulu, koji drži vojska SAD i drugih članica NATO. Talibani su saopštili da ne nameravaju da produže vreme za evakuaciju američkih građana po isteku 31. avgusta. 

Turska je završila evakuaciju iz Kabula, osim male tehničke grupe, kako je izjavio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Prema rečima premijera Pedra Sančeza, Španija je okončala evakuaciju u kojoj je, za devet dana, izvukla više od 2.200 osoba, od kojih je većina radila za tu zemlju. Velika Britanija privodi kraju evakuacione letove “u narednim satima”. Britanci će, prema agenciji AFP, "preokrenuti nebo i zemlju" da bi izvodili ljude i posle 31. avgusta. 

Nemačka je 26. avgusta ujutru zatvorila vazdušni most sa Kabulom, ranije nego što je planirano, strahujući od napada na aerodrom. Isto su učinile Belgija, Poljska, Holandija, Kanada, Rumunija i niz drugih zemalja.

Kako prenosi BBC, na aerodromu u Kabulu evakuaciju čeka oko 5.000 ljudi. (kraj) dep

Share: