Dnevno 1,4 miliona novozaraženih

23:47 06. 01. 2022. FoNet | Desk

ŽENEVA - Tokom poslednje sedmice u svetu je registrovano 9,5 miliona novih slučajeva zaraze virusom korona, odnosno 1,4 miliona dnevno, što je porast od 71 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Stvarni broj zaraženih je verovatno mnogo veći zbog manjeg obima testiranja u brojnim regionima i nepotpunih izveštaja iz pojedinih država, izjavio je generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejezus.

Kako prenosi Hina, broj slučajeva je udvostručen u Severnoj i Južnoj Americi, dok je u Evropi porastao za 65 odsto, a podaci se odnose na period od 27. decembra 2021. do 2. januara ove godine.

U tom periodu na svetu je 41.000 ljudi preminula sa kovidom, dok je od početka pandemije registrovano 5,4 miliona umrlih i 289 miliona zaraženih.

Uz apel da se održava razmak, nose zaštitne maske, provetravaju prostorije i izbegavaju gužve, kao i poruku "ne odustajte, zajedno ćemo izaći iz ove pandemije",  SZO je ponovo kritikovala neravnomernu distribuciju vakcine usled čega 90 zemalja još nemaju dovoljno doza za imunizaciju svojih 40 odsto stanovništva. (kraj) dep/dpv

Share: