Stavovi nisu približeni

19:37 10. 01. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

ŽENEVA - Susret zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije u Ženevi nije doprineo približavanju stavova dve strane u vezi s Ukrajinom i pitanjima evropske bezbednosti, jer je Moskva ponovila zahteve koje Vašington smatra neispunjivim.

Vođa američke delegacije, zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman, izjavila je posle osmočasovnih razgovora s predstavnicima delegacije Rusije da su Sjedinjene Države bile nepokolebljive prema bezbednosnim predlozima ruske strane koji nisu bili prihvatljivi, preneo je "Glas Amerike".

Šerman je navela i da nisu dozvolili da se, kako je rekla, treskom zatvara politika otvorenih vrata Severnoatlantske alijanse tokom razgovora s ruskom stranom u Ženevi.

Prema njenim rečima, SAD su s ruskom stranom imale iskrene razgovore i spremne su za ponovni susret kako bi se detaljnije razmatrala bilateralna pitanja. S druge strane, zamenik ruskog ministra spoljnih polova Sergej Rjabkov, koji je predvodio rusku delegaciju, rekao da će Rusija odlučiti da li će nastaviti pregovore posle ovonedeljnih susreta s predstavnicima NATO-a i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. (kraj) is/nm

Share: