Cena agresije biće impresivna

02:07 25. 02. 2022. FoNet | Desk

BRISEL - Evropski savet upozorio je Rusiju da cena kršenja međunarodnog prava u Ukrajini "mora da bude impresivna" i pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da agresiju obustavi bez odlaganja jer teritorijalni integritet Ukrajine "nije predmet rasprave".

Evropska unija i njene članice nastaviće da deluju jedinstveno, poručila je predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Metsola u četvrtak uveče, posle posebne sednice Saveta sazvane zbog ukrajinske krize.

EU ima političku volju i strateški kapacitet i da se odupre Rusiji, i da ne ostavi Ukrajinu samu, već da pokaže solidarnost sa njom."Činjenica je da mi ovo nismo uradili, nismo isprovocirali, nismo započeli novi rat na našem kontinentu, ali suočeni sa ovom brutalnom provokacijom moramo da pokažemo našem stanovništvu, susedima i svetu... da cena za kršenje međunarodnog prava  mora da bude impresivna", istakla je Metsola i dodala da EP "poziva Putina da agresiju na Ukrajinu prekine bez odlaganja".

Prema zajedničkom saopštenju za medije, Evropski savet najoštrije osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, nezavisnu i suverenu državu, čiji teritorijalni integritet "nije predmet rasprave".

Invazija na Ukrajinu je istovremeno pretnja evropskoj stabilnosti i svetskom poretku, a napad cilja "naš model demokratskog društva" i ne može ostati bez odgovora.

"Ostajemo snažno u našem jedinstvu, odlučnosti i odgovoru na neprovociranu rusku agresiju", kaže se u izjavi, uz podršku "evropskom i međunarodnom odgovoru bez presedana", a što uključuje "oštre sankcije, koje će osigurati da Kremlj bude odgovoran za svoje postupke".

Najavljeno je da će vanredna plenarana debata biti održana u utorak, 1. marta 2022. godine. (kraj) dep/dpv

Share: