Džonson gubi poverenje

22:41 05. 07. 2022. fonet | Ivica Strnčević

LONDON - Ministri finansija i zdravlja u britanskoj vladi podneli su danas ostavke, što bi moglo da označi kraj mandata premijera Borisa Džonsona, nakon što je pokušao da se izvini za poslednji skandal u svojoj administraciji, objavio je Rojters.

Ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja Sadžid Džavid uputili su pisma premijeru u kojima su kritikovali njegovu sposobnost da vodi administraciju koja poštuje standarde.

Ostavke su podneli u trenutku kada se Džonson izvinjavao zbog toga što je, kako je naveo, pogrešio i nije shvatio da jedan član parlamenta ne može da obavlja funkciju u vladi zbog tužbi za seksualne prestupe.

Sunak i Džavid su prethodno javno podržali Džonsona tokom višemesečnog skandala zbog poteza njegove administracije i izveštaja o zabavama u kabinetu i rezidenciji, kojima su prekršene stroge mere za suzbijanje kovida, prenosi Glas Amerike.

Ostavku je podneo i potpredsednik Konzervativne stranke, kao i dva člana parlamenta iz te partije koji su obavljali niže funkcije u vladi.

Pojedini članovi Džonsonove Konzervativne stranke pokušavaju da obnove napore za njegovu smenu, samo mesec dana nakon što je preživeo glasanje o poverenju. (kraj) is/bdr

 

Share: