Srebrenica sramota Evrope

13:29 10. 07. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici, niti sopstvenu odgovornost, jer nije mogla da spreči i zaustavi genocid, navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Evropske unije (EU) Đozepa Borelja i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Odajemo poštu 27. godišnjici sećanja na sve žrtve i sve nestale osobe tokom genocida u Srebrenici, stojimo zajedno u tuzi, sa njihovim rođacima i prijateljima koji su preživeli genocid, navodi se u izjavi objavljenoj na sajtu Spoljnopolitike službe EU.

Evropske diplomate, međutim, upozoravaju da se mir ni danas ne može uzeti zdravo za gotovo, jer je neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu vratila brutalni rat na evropski kontinent.

Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici i sopstvenu odgovornost što nismo mogli da sprečimo i zaustavimo genocid. U Srebrenici je propala Evropa i mi smo suočeni sa svojom sramotom, ističu diplomate EU. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: