Vojne vežbe Kine oko Tajvana

22:18 02. 08. 2022. FoNet | Velimir Ilić

PEKING - Narodnooslobodilačka armija Kine "izvodiće važne vojne vežbe i aktivnosti obuke, uključujući vežbe gađanja" u periodu od 4. avgusta u podne do 7. avgusta, objavila je večeras državna agencija Hsinhua, ne navodeći detaljnije podatke osim koordinata angažovanja jedinica, a pojedini kineski mediji javljaju da će vojne vežne biti izvedene oko Tajvana.

Kineski mediji navode da jePeking "počeo da izvodi vojne vežbe kod Tajvana nakon što je obećao da će pokrenuti seriju ciljanih vojnih operacija“ kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tom ostrvu koje je izvan vlasti Pekinga, ali ga Kina smatra svojom teritorijom.

Državna agencija Hsinhua je, objavljujući koordinate aktivnosti kineske vojske tokom vežbi, navela da je "bezbednosnih razloga zabranjen ulazak plovila i vazduhoplova u pomenuti morski i vazdušni prostor".

Na mapi koju je objavila Hsinhua crvenom bojom je obeleženo šest sektora u akvatoriju i vazdušnom prostopru oko Tajvana.

Početak vežbi objavljen je nakon što je u posetu Tajvanu danas doputovala predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, uprkos oštrim upozorenjima Pekinga da će njen dolazak smatrati velikom provokacijom. (kraj) vip/bdr

Share: