Politički udar na poredak

21:16 06. 07. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Zoran Milanović upozorio je večeras da Vlada Hrvatske, koju predvodi Andrej Plenković, sprema politički udar na ustavno-pravni i demokratski poredak zemlje, namerom da Vojnu bezbednosno- obaveštajnu agenciju stavi pod direktno upravljanje Ministarstva odbrane.

Umesto poštovanja ustavne procedure za imenovanje načelnika Agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, naglasio je Milanović u direktnom obraćanju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, Vlada je pripremila neustavno rešenje, prema kojem bi privremenog čelnika postavljao i razrešavao ministar odbrane.

Želim biti jasan: to je politički udar Plenkovića na ustavni poredak i demokratiju, koji Hrvatsku vraća u doba kada su obaveštajne službe bile pod direktnom kontrolom vladajuće stranke, poručio je Milanović.

Kao predsednik Republike i vrhovni komadant Oružanih snaga Hrvatske, pozivam Vladu da to ne čini, jer ću biti prisiljen da reagujem u skladu sa svojim ovlašćenjima, naglasio je on.

Čelnik Agencije mora biti imenovan kako je i predviđeno Ustavom - usaglašavanjem predsednika Republike i predsednika Vlade, uz prethodno mišljenje Sabora, kazao je Milanović. (kraj) is/ivt/mk

Share: