Suša na severoistoku Španije

09:37 14. 02. 2024. FoNet | Dušan Krunić

MADRID - Severoistočna Španija zahvaćena je najvećom sušom u dosadašnjoj istoriji, a rezerve vode u Kataloniji pale su ispod 16 procenata ukupno potrebnih količina pa je lokalna vlada bila primorana da proglasi vanredno stanje.

Predsednik Katalonije Pere Aragones naglašava da neki delovi ovog autonomnog regiona, uključujući i grad Barselonu, nisu videli kišu više od tri godine, javlja ekološki portal TCD.

Mnogobrojne javne lokacije, poput bazena i tuševa na plažama su zatvoreni, a očekuje se i novo smanjenje irigacionog navodnjavanja poljoprivrednih useva za 20 odsto.

Restrikcije upotrebe vode uvedene su i u Barseloni gde će, ukoliko se nestašica nastavi, svaki građanin ima pravo da potroši dnevno oko 170 litara.

Od novembra prošle godine, kada su rezerve vode bile na 35 odsto potrebnih količina, pa do danas je zabeležen dalji pad rezervi pitke vode za više od 50 procenata.

Čak ni kiše koje su pale prošlog leta u nekim delovima južne Evrope nisu, kako se očekivalo, umanjile letnje vreline i intenzitet suše u ovom delu Španije.

Inače u Berseloni se nalazi najveće postrojenje za preradu slane u pitku vodu u Evropi.

To postrojenje za desalinizaciju, naglašava se, proizvodi veoma skupu vodu jer su za prečišćavanje potrebne velike količine energije koja se jednim delom dobija i iz “prljavih “ izvora i time se dodatno zagađuje sredina i verovatnoi doprinosi daljem povećanju temperature i nestašice vode.

Zahvaljujući teškoj situaciji španska vlada je odlučila da u okolini Barselone izgradi dve nove fabrike za desalinizaciju koje bi zajedno mogle da proizvode više od 80 milijardi litara pitke vode godišnje.

Ipak stanovnici ovog, šetog po veličini grada na starom kontinentu, moraće da se strpe do 2028. i 2029. godine za kada je predviđeno puštanje u rad ovih postrojenja. (kraj) vip/kru/dj

Share: