Bez krstarećih raketa za Ukrajinu

11:22 27. 02. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) rekao je jasno "ne" zahtevima da se Ukrajini u ovom trenutku pošalju krstareće rakete Taurus. Isporuka takvih raketa može Nemačku da uvuče u rat, objasnio je Šolc.

"Nigde i ni na kakvom mestu ne smemo biti povezivani sa ciljevima koje ovaj sistem (Taurus) doseže", rekao je u ponedeljak na konferenciji urednika agencije dpa.

Zbog toga krstareće rakete, dodao je, nisu sledeća tačka dnevnog reda.

"To treba da je jasno. Čudi me da neke uopšte ne dotiče, da ni ne razmišljaju da li to što radimo na neki način može dovesti do ulaska u rat", istakao je kancelar povodom druge godišnjice od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Taurus spada u najmodernije krstareće rakete nemačkog Luftvafea. Projektili mogu da pogode ciljeve udaljene 500 kilometara. To znači da sa ukrajinsko-ruske granice mogu da stignu do Moskve.

Ukrajinska vlada traži Taurus od maja prošle godine objašnjavajući da raketama može da cilja rusku logistiku daleko iza linije fronta.

Demohrišćani, glavna opoziciona stranka u Nemačkoj, kao i mnogi među Zelenima i liberalima (FDP), koalicionim partnerima Šolcovih socijaldemokrata, takođe traže slanje raketa.

Prošle nedelje su poslanici u Bundestagu, međutim, većinom glasova odbili takav predlog.

Francuzi i Britanci su Ukrajini poslali svoje krstareće rakete Skalp (Scalp) i Storm šedou (Storm Shadow) ali ih sami programiraju da ne bi ušli u rat. Spekuliše se da je Velika Britanija poslala osoblje u Ukrajinu baš zbog toga.

"To što Britanci i Francuzi rade u smislu kontrole meta (...) ne može se uraditi u Nemačkoj", naglasio je Šolc. "To znaju svi koji su se bavili ovim sistemom (Taurusom)".

"Ono što Ukrajini nedostaje je municija sa svim mogućim opsegom, a ne presudno ova stvar iz Nemačke", rekao je na pitanje o Taurusu.

Nemačka je uložila velike napore da poveća isporuke municije. Ipak, "Evropa u celini i svetska zajednica u celini" još nisu poslale municije koliko je hitno potrebno.

Kancelar je istakao princip koji važi od početka rata i na koji, prema njegovim rečima, treba stalno podsećati.

"Sprečić́emo da rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine eskalira, da dođe do rata između Rusije i NATO-a. Vrlo je jasno da nemačkih vojnika na ukrajinskom tlu neć́e biti. Isto tako stojim pri činjenici: nema mešanja naše zemlje i vojnih struktura naše zemlje u ovaj rat."

Šolc je rekao da je to odgovornost njega i vlade prema građanima Nemačke. (kraj) dep/mk

Share: