Izrael blokira pomoć Gazi

19:51 27. 02. 2024. FoNet | Velimir Ilić

ŽENEVA - Izraelske snage "sistematski" blokiraju pristup ljudima u Pojasu Gaze kojima treba humanitarna pomoć, otežavajući već ionako težak zadatak dopremanja pomoći u haotično ratno područje, objavila je danas Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova Ujedinjenih nacija (OCHA).

Postalo je skoro nemoguće spovesti medicinske evakuacije i dopremati pomoć na sever Pojasa Gaze i sve teže na jug, izjavio je portparol OCHA Jens Lerke novinarima u Ženevi, javlja AFP.

Izraelske vlasti su poslednjih nedelja odbile sve planirane konvoje pomoći na sever, a poslednji dozvoljen ulazak bio je 23. januara, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Čak su i konvoji koji su unapred odobreni sa izraelskim vlastima blokirani ili su bili pod vatrom.

Zvaničnik OCHA je ukazao na incident u nedelju, kada je konvoj za evakuaciju 24 pacijenta iz opkoljene bolnice Al Amal u južnom gradu Kan Junisu - koji su zajednički organizovali SZO i Palestinski Crveni polumesec (PRCS) - bio blokiran sedam sati, a bolničari su privedeni.

Uprkos prethodnoj koordinaciji za sve članove osoblja i vozila sa izraelskom stranom, izraelske snage su blokirale konvoj koji je predvodila SZO mnogo sati u trenutku kada je napustio bolnicu“, rekao je Lerke novinarima u Ženevi.

"Izraelska vojska je naterala pacijente i osoblje da izađu iz ambulantnih kola i svukla odeću sa svih bolničara, rekao je on.

Konvoj je morao da ostavi još 31 pacijenta u blnici Al Amal, koja više ne funkcioniše nakon što je pretrpela 40 napada samo u poslednjih mesec dana u kojima je poginulo najmanje 25 ljudi, navodi AFP.

"Tri bolničara iz PRCS su naknadno privedena, iako su njihovi lični podaci unapred dostavljeni izraelskim snagama“, rekao je Lerke, navodeći da je samo jedan pušten.

Lerke je naglasio da "nije reč o izolovanom incidentu" i rekao da su "konvoji pomoći bili napadnuti" i da se "pristup osobama kojima je potrebna pomoć sistematski onemogućava".

Share: