Usvojena rezolucija o Izraelu

20:47 18. 09. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

NJUJORK - Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju u kojoj se zahteva da Izrael ispuni zahteve Međunarodnog suda UN i da najkasnije za godinu dana oslobodi okupirane palestinske teritorije u Gazi i na Zapadnoj obali.

Za rezoluciju su glasale 124 članice, 14 je bilo protiv, a 43 uzdržane. Srbija je bila među uzdržanim zemljama, dok je Crna Gora glasala za rezoluciju, prenosi Glas Amerike.

Za razliku od rezolucije Saveta bezbednosti UN, rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće.

Ambasador Izraela u UN Deni Danon nazvao je to "sramnom odlukom koja podržava diplomatski terorizam palestinskih vlasti“.

"Umesto da obeleži godišnjicu masakra 7. oktobra osudom Hamasa i pozivanjem na oslobađanje 101 preostalog taoca, Generalna skupština nastavlja da pleše na taktove palestinskih vlasti, koje podržavaju ubice Hamasa“, rekao je Danon.

Iako rezolucija, koja takođe zahteva povlačenje "bez odlaganja" svih izraelskih snaga i evakuaciju jevrejskih doseljenika sa okupiranih palestinskih teritorija, nije pravno obavezujuća, nivo njene podrške odražava svetsko mišljenje.

Rezolucija poziva Izrael i da plati reparacije Palestincima za štetu prouzrokovanu okupacijom i poziva zemlje da preduzmu korake da spreče trgovinu ili ulaganja koja održavaju izraelsko prisustvo na okupiranim teritorijama.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je da bilo koja zemlja koja misli da će palestinski narod "prihvatiti ropstvo“, ili koja tvrdi da je mir moguć bez pravednog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba, "nije realna“.

Rešenje ostaje nezavisna palestinska država zasnovana na granicama iz 1967, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, koja živi rame uz rame u miru sa Izraelom, poručio je on.

Sjedinjene Države su pozvale članice UN da glasaju protiv rezolucije.

"Ova rezolucija ne nudi nikakav put napred ili nadu i njeno usvajanje neće spasiti palestinske živote, neće vratiti taoce kućama, okončati izraelska naselja ili ponovo pokrenuti mirovni proces", rekla je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild.

Rezolucija, takođe, ne priznaje da je "Hamas teroristička organizacija“ koja kontroliše Gazu i da Izrael ima pravo da se brani, dodala je ona.

Ujedinjene nacije su 1947. godine odlučile da budu formirane dve države, Izrael i Palestina, ali je osnovan samo Izrael. (Kraj) is

Share: