Samit za podršku Ukrajini

07:57 27. 09. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Predsednik SAD Džo Bajden će u oktobru, najverovatnije u američkoj bazi Ramštajn, organizovati samit 50 zemalja koje podržavaju Ukrajinu u odbrai od Rusije. Bajden u trodnevnu posetu Nemačkoj stiže 10. oktobra, javlja agencija DPA.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je na samit u Nemačkoj lidere više od 50 zemalja koje podržavaju Ukrajinu.

"Pozvaću lidere Kontakt grupe za odbranu Ukrajine da idućeg meseca razgovaramo o koordinaciji podrške više od 50 zemalja Ukrajini za odbranu od ruske agresije," saopštio je Bajden u četvrtak.

Istim saopštenjem, uoči sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Vašingtonu, najavio je još osam milijardi dolara američke pomoći Kijevu.

Paket uključuje još jednu bateriju sistema patriot za odbranu od napada iz vazduha, navođene bombe dugog dometa i dronove.

Bajden 10. oktobra putuje u trodnevnu posetu Nemačkoj. Sastaće se sa kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) i predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom (Walter Steinmeier), prenosi DPA. (kraj) dep/dj

Potom će poći u američku vazduhoplovnu bazu Ramštajn. Bela kuća još nije saopštila detalje planiranog samita, ali pretpostavlja se da će biti održan u bazi.

Takozvana Ramštajn grupa, pod vođstvom SAD, tamo je već održala mnogo sastanaka u koordinaciji pomoći Ukrajini.

Share: