Stigma

RODNA RAVNOPRAVNOST, DISKRIMINACIJA, NASILJE NAD ŽENAMA

Mehanizmi diskriminacije

19. 08. 2022. 12:31 | FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je FoNetu da su žene, uključujući i one u javnom životu, svakodnevno suočene sa diskriminacijom, koju je često veoma teško videti.

Kako je ocenila u serijalu razgovora Stigma, "stakleni plafon na koji žena nailazi vidljiv je svakog dana, to su fini tanani mehanizmi, koji su teško vidljivi".

Prema njenim rečima, pozicija žena u javnom životu podrazumeva značajno veći pritisak nego u slučaju muškaraca, jer žive u patrijarhalnom svetu, u kojem vladaju domonatno muška pravila.

Ženama se prati svaki pokret i traži greška, ukazala je Janković, koja smatra da se one uglavnom gledaju kroz prizmu uloge majke.

Pri tome su, kako je napomenula, izložene marginalizaciji, objektivizaciji njihovog tela, seksizmu i drugim vidovima diskriminacije.

U tom kontekstu, pozvala se i na rezultate istraživanja koje je pokazalo da je U Srbiji samo sedam odsto žena u politici pitano u svojstvu eksperata, u odnosu na prosek u Evropi koji je 18 odsto.

Janković je primetila da su žene u novom sazivu Narodne skupštine već na konstitutivnoj sednici bile izložene negativnim komentarima i diskriminaciji.

Na izborima održanim 3. aprila ove godine bilo je, ipak, više žena liderki, nego inače, uočila je Janković.

Obavezujuće kvote pokazale su se kao neophodne, ocenila je ona i zaključila da je dobro što je u Skupštini Srbije 40 odsto žena, ali da bi trebalo da ih bude 50 odsto. (kraj) zvs/kt 

Share: