Partizanu ABA liga!

00:22 23. 06. 2023. FoNet

BEOGRAD - Košarkaši Partizana trijumfovali su u regionalnoj Jadranskoj ligi, pošto su večeras, kao domaćini, u petoj utakmci finala plej ofa savadali Crvenu zvezdu sa 96:85 (30:18, 24:16, 21:34, 21:17).

Partizan je posle dest godina uspeo da osvoji ABA ligu i sada je ponovo najtrofejniji klub u tom takmičenju sa sedam titula, jednom više od Crvene zvezde.

Crno-belima je ovo prva titula posle osvajanja Kupa Radivoja Koraća pre četiri godine i prvi uspeh najtrofejnijeg evropskog tenera Željka Obradovića otkako se prošle godine vratio u klub.

Pred više od 22.000 gledalaca u Štark areni, što je rekord u ABA ligi, Partizan je majstoricu odigrao mnogo bolje od Zvezde i zasluženo je odbranio prednost domaćeg terena.

Utakmica je rešena u prvom poluvremenu, kada su igrači Partizana odigrali možda i najboljih napadačkih 20 minuta u ovoj sezoni, s obzirom da su pogodili neverovatnih 80 odsto šuteva za tri poena.

Na veliki odmor se otišlo sa prednošću crno-belih od 20 koševa i već tada je mogao da se nasluti konačan ishod, ali se Zvezda nije predala i u tećoj četvrtini je iskoristila opuštanje Partizanovih igrača i smanjila zaostatak na sedam poena.

Sedinom poslednje četvrtine crveno-beli su stigli i do minusa od četiri koša i navijači Partizana su se sigurno podsetili pete utakmice plej ofa Evrolige protiv Reala, kada su izabranici Željka Obradovića ispustili 15 poena prednosti krajem treće četvrtine i na kraju izgubili.

Večeras se to nije desilo, najviše zahvaljujući izvanrednom Kevinu Panteru, koji je sam uspeo da odbije napad Zvezde i da svom timu vrati dvocifren prednost, čime je izostala neizvesna završnica. 

Pokazalo se da je prednost iz prvog poluvremena bila dovoljna da Partizan osvoji titulu, ali je na kraju ipak presudna bila odlična odbrana crno-belih.

Zvezda je utakmicu završila sa 11 šuteva više od Partizana, ali joj je procenat uspešnosti za dva poena bio samo 44 odsto, naspram 65 odsto, koliko su imali crno-beli.

Osim toga, Partizan je večeras, za razliku od prethodnih utakmica u finalu, ostvario prednost u skoku, pa Zvezda ni u tom segmentu nije profitirala.

Za najboljeg igrača finalne serije Proglašen je Panter, koji je večeras imao učinak od 32 poena, uz pet skokova, dve asistencije i šest iznuđenih faulova.

Zek Ledej je ubacio 15 poena, Džems Naneli 12, a Dante Egzum i Matijas Lesor po 10.

U ekipi Crvene zvezde najbolji je bio Ognjen Dobrić sa 18 poena, a dvocifreni su bili još samo Nemanja Nedović sa 12 i Fakundo Kampaco sa 10 koševa.

Osvajanjem ABA lige Partizan je osigurao mesto u Evroligi i naredne sezone, a ostaje da se vidi da li će u elitnom takmičenju igrati i Crvena zvezda. (kraj) is

Share: