Srbija u finalu

22:43 01. 09. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale prvenstva Evrope, pošto je večeras u Briselu u polufinalu pobedila selekciju Holandije sa 3:1 (25:21, 15:25, 25:22, 25:21).

Za četvrtu titulu prvaka Evrope Srbija će se u nedelju boriti protiv Turske, koja je u prvom polufinalu priredila iznenađenje pobedivši branioca titule Italiju sa 3:2.

Duel protiv Holandije bio je, prema očekivanjima, veoma težak i Srbija uspela da opravda ulogu favorita najviše zahvaljujući velikom iskustvu i izvanrednoj igri pre svega Maje Ognjenović i Tijane Bošković.

Selektor Đovani Gvideti iznenadio je sa startnom postavom, jer je na poziciji tehničara počela Bojana Drča. U prvom setu to je dobro funkcionisalo, ali je u drugom usledio veliki pad u igru.

Zakazao je prijem servisa, zbog čega su napadi bili veoma loši i Holanđanke su neočekivano ubedljivo dobile taj deo meča.

U trećem setu viđena je gotovo identična slika na terenu i Holandija je ozbiljno zapretila da preokrene rezultat, jer je vodila sa 16:12. Tada je Gvideti u igru uveo Maju Ognjenović i Minu Popović i igra našeg tima je odjednom postala savršena.

Serijom od 9:2 Srbija je povela 21:18 i tu prednost je lako sačuvala, ali to nije bio kraj muka, jer je četvrti set bio gotovo prekopiran.

Holandija je ponovo vodila 16:12, da bi odbojašice Srbije još jednom zaigrale na nivou svetskih prvakinja, napravile seriju od 9:3 i potom rutinski privele meč kraju.

Holanđanke su se dobro pripremile da zaustave najbolju tenisekua sveta Tijanu Bošković i više puta su je blokirale na mreži, ali je korektorka našeg tima ipak osvojila 29 poena.

Sara Lozo i Bjanka Buša imale su po 11 poena, Jovana Stevanović sedam, Maja Ognjenović pet, Mina Popović 4, Maja Aleksić tri, a Bojana Drčadva poena. (kraj) is/mk

Share: