Srbija u finalu SP

12:37 08. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetskog prvenstva, pošto je danas u Manili u polufinalu savladala selekciju Kanade sa 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23).

Srbija će se za titulu prvaka sveta u nedelju boriti sa boljim iz drugog polufinala, u kojem se sastaju Sjedinjene Američke Države i Nemačka.

Iako je izgledalo da je to nemoguće, košarkaši Srbije danas su odigrali bolju utakmicu nego protiv Litvanije i potpuno su nadigrali Kanadu, za koju igraju osmorica NBA igrača.

Najkraće objašnjenje za ovakav ishod bilo bi da je viđen trijumf evropske ekipne košarke, u odnosu na individualnu, koja je karakteristika NBA lige, a pečat pobedi dale su taktičke finese selektora Svetislava Pešića, koje su nam donele prednost u svim segmentima.

Kanađini su znali da je prva violina našeg tima Bogdan Bogdanović i da može da ga prati Nikola Milutinov, ali ono što naši protivnici nisu očekivali bila su maestralna izdanja igrača za koje sigurno nisu ni čuli - Ognjena Dobrića i Alekse Avramovića.

Svih 40 minuta reprezentativci Srbije su zadržali masimalnu koncentraciju, pre svega u odbrani, i uspeli su da svedu Kanađane na 48 osto ubačenih šuteva, a samo 37 odsto za tri poena, što je za petnaestak odsto lošije od njihovog učinka na ovom šampionatu.

Možda još veći uspeh od toga je podatak da je reprezentacija Srbije ostvarila potpunu dominaciju u skoku protiv NBA igrača, kojima je to osnovna karakteristika.

Utakmicu smo završli sa 11 skokova više, a tri uhvaćene lopte više smo imali u napadu.

Igrač utakmice još jednom je bio Bogdanović, koji je ubacio 23 poena, uz pogođene tri trojke iz četiri pokušaja, a imao je i četiri skoka, tri asistencije i tri ukradene lopte.

Milutinov je i danas pokazao da je trenutno prvi centar Evrope. U napadu je bio nepogrešiv, jer je ubacio svih šest šuteva koje je uzeo, a u gospodario je našim reketom sa 10 skokova.

Neprocenjiv doprinos pobedi dao je Dobrić, koji je danas igrao 28 minuta. U odbrani je zaustavljao najbolje kanadske igrače, a postigao je i 16 poena.

Očekivalo se da će Kanađani u odbrani veoma čvrsto igrati protiv Bogdanovića, kao što su protiv Slovenije "terorisali" Dončića, ali u tome nisu uspeli, zahvalujući taktici koju je postavio Pešić.

Bogdanović nije dugo držao lopu i utisak je da je Kanađane to iznenadilo i zbunilo, jer očigledno nisu pripremali varijante B ili C u odbrani.

Morali su početi da obraćaju pažnju i na naše druge igrače, pa je Bogdan kada bi dobio loptu gotovo svaki put uspevao da poentira.

Tako smo ostvarili još jednu veliku pobedu i sada ćemo videti da li će Pešić uspeti da dovede ekipu do još jedne svetske titule, pobedom najverovatnije protiv Amerikanaca.

To je uspeo pre 21 godinu u Indijanapolisu, kada je Srbija na prvenstvu sveta u četvrtfinalu pobedila američki "drim tim" i kasnije postala prvak sveta.

Srbija: Petrušev, N. Jović 8, Bogdanović 23, Marinković 4, Dobrić 16, Ristić, Gudurić 12, S. Jović 2, Davidovac 4, Avramović 10, Milutinov 16.

Kanada: Dort 3, Voker 10, Š. Aleksander 15, Pauel 5, Baret 23, K. Aleksander, Olinik 9, Edej 5, Skrub, Bruks 16, Hejns. (kraj) is/dj

Share: