Prikrivena diskriminacija

15:32 04. 03. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Najveći problemi mladih Roma ogledaju se u tome što ne znaju šta će kada završe školu i da li za njih postoji radno mesto, rekla je FoNetu koordinatorka za romska pitanja u Vršcu Alisa Šajn, ukazujući da su oni često izloženi diskriminaciji prilikom zapošljavanja.

"Svi pričamo o diskriminaciji međusobno, ali nikako ne možemo javno da čujemo da neko nešto ružno govori o pripadnicima romske nacionalne manjine", objasnila je Šajn, napominjući da diskriminacija svakako postoji u čitavom društvu.

Kako je naglasila, uvek je prisutna prikrivena dirksiminacija, ali mladi Romi u kreiranje politika ulaze hrabri, sa vizijama i puno ljubavi i na taj način sve mogu da pobede i prevaziđu.

Mladi Romi su veoma zainteresovani za bavljenje kreiranjem lokalnih politika, istakla je Šajn i ocenila da je njihov odziv na programe obrazovanja i zapošljavanja u protekle dve godine bio fantastičan.

Prema njenim rečima, "bili su motivisani da se uključe u obuke i stručnu praksu kod poslodavaca, a mnogo njih je nakon toga i dobilo posao".

"To je ta potpora koju mi kao mehanizmi na lokalu treba da im obezbedimo", poručila je ona i dodala da je važno da se, po završetku obuka i prakse, dalje prati njihov razvoj i napredak, kako ne bi došlo do toga da samo "uzmu diplomu i odu kući", već da nađu svoje mesto.

"Najvažnije od svega jeste da poznajemo potrebe te populacije na određenoj teritoriji gde se politike kreiraju zato što ne možemo da kreiramo istu u Vršcu ili negde dole na jugu Srbije", protumačila je Šajn, ističući da je važno znati šta je to što im je potrebno u datom momentu.

Osim toga, kako je rekla, važno je da projekti koji se bave inkluzijom Roma budu budžetirani da bi aktivnosti mogle nesmetano da se realizuju.

Šajn podseća da Stalna konferencija gradova i opština oformila mobilne timove u 10 gradova i opština u Srbiji, koji su umreženi i ističe da rezultat ne može da izostane.

Ona tvrdi da je napredak vidljiv i navodi da se proteklih godina dosta radi na podršci obrazovanju Roma, koja dolazi sa lokala, ali i od ministarstava i stranih donatora.

Kako je precizirala, "u Vršcu dosta radimo sa najmlađima, sa roditeljima koji uključuju decu u pripremni predškolski program i vrtić, jer to mnogo olakšava majkama".

"Omogućava im da slobodno vreme iskoriste da se negde zaposle, ekonomski osnaže i daju primer najmlađoj populaciji", izjavila je Šajn i podsetila da njena Kancelarija radi i sa osnovcima i srednjoškolcima na njihovoj profesionalnoj orijentaciji i edukaciji. (kraj) zvs/kt/dj

Ovu specijalizovanu produkciju Novinske agencije FoNet podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Share: