Najkritičniji Beograd

19:56 18. 11. 2020. FoNet | Vera Barišić, Branko Vučković, Milica Rilak, Leposava Čolić

Beograd - Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da epidemija korona virusa obara crne rekorde i da ovo nije najveći broj koji je Srbija dostigla, jer će za pet do sedam dana to da se poveća.

Đerlek je za RTS rekao da u Beogradu skoro da nema mesta u bolnicama, kada se otpuste pacijenti, primaju se drugi.

Prema njegovim rečima, najkritičniji je Beograd ali se epidemija raširila i na sever zemlje i skoro da nema grada koji nije zahvaćen.

"Činimo napore da obezbedimo mesta za pacijente, da građani budu uvereni da ćemo svakom pacijentu obezbediti mesto ma koliko bilo teško, uspećemo da odgovorimo zadatku koji se od nas očekuje", rekao je Đerlek. (kraj) vbr/dpv

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je za RTS da je današnji dan rekordni po svim podacima - najveći je broj pozitivnih, hospitalizvano je 700 osoba, dan sa najopasnijim karakteristikama koji govori da se radi o smrtonosnoj bolesti protiv koje moraju da se srovode sve moguće mere. 

Kragujevcu je danas registrovan 201 slučaj zaraze korona virusom, a od početka epidemije do srede u 15 časova ukupno je inficirano 4.539, a samo u proteklih sedam dana broj obolelih povećan je za 1.047, odnosno za četvrtinu. 

U Kragujevcu je danas, u kućnoj izolaciji 3.000 osoba koje su bile u kontaktu sa obolelima od kovida 19. 

Novom Sadu je u osnovnim i srednjim školama korona virusom zaraženo 115 učenika, preneo je danas portal 021.rs podatke gradske uprave. 

Uprava u dopisu poslatom 021.rs navodi da poslednjih nekoliko dana u vrtićima imaju najmanje zaražene dece, i taj broj ne prelazi tri, dok je u osnovnim i srednjim školama taj broj veći, pa je u sredu, 18. novembra zaražen 31 učenik u osnovnim i 84 učenika u srednjim školama. 

Prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 201 studenta do 15. novembra, izjavila je danas rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović pozivajući se na podatke Studentske poliklinike, i dodala da je 55 od ukupno 6.750 studenata u domovima zaraženo.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih korona virusom zaraženo 478 korisnika i 288 zaposlenih. (kraj) vbr/bv/mr/lćdpv

Share: