Koliko traje imunitet

13:42 23. 01. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Trenutna epidemiološka situacija u Vojvodini i dalje se ocenjuje kao vanredna iako su stope oboljevanja tokom januara pet puta niže nego one tokom novembra i decembra, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu Vladimir Petrović, navodeći da su u Vojvodini od 24. decembra do sada vakcinisane 31.673 osobe.

Petrović je naveo da je tokom ovog trećeg talasa 95 odsto obolelih sa blagom kliničkom slikom ili su samo asimptomatski, dok je pet odsto obolelih imalo težu kliničku sliku i neki od njih su završili na ventilaciji.

Dodaje da smo daleko od neke povoljne situacije, ali da bi, kako kaže, oko 15. februara mogli da uđemo u povoljniju situaciju, a već u martu da se kaže da smo u povoljnoj situaciji.

Na pitanje koliko još građana treba da primi vakcinu da budemo relativno mirni, Petrović je naveo da je za to potrebno da imamo 95 odsto populacije imuno, a da bismo bili relativno mirni, znači da nema epidemijskih talasa, treba da imamo imunitet oko 70 odsto populacije.

"Naše procene ukazuju da je do početka trećeg talasa u Vojvodini taj procenat bio negde oko 16,5, na nivou cele zemlje taj procenat kolege iz Beograda su procenile na negde oko 20 odsto", rekao je Petrović i dodao da je u trećem talasu registrovan pet do osam puta veći broj slučajeva u odnosu na ukupan broj obolelih pre toga, tako da se procenjuje da je taj prirodno stečeni imunitet daleko viši.

"I procenjujemo da će nam biti dovoljno 20 odsto vakcinisane populacije, što čini negde oko milion i po vakcinisanih da bi mogli da dostignemo tih 70 odsto", objasnio je Petrović.

Govoreći o imunitetu vakcinisanih, Petrović je naveo da se on razlikuje u odnosu na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom.

"Kad je imunitet kod vakcinisanih u pitanju ono što znamo, a znamo samo za Fajzerovu vakcinu u ovom trenutku, on je izmeren da traje šest mesci. Očekuje se da traje duže. Kod kineske vakcine mi očekujemo da imunitet nakon druge doze traje duže od godinu dana", rekao je Petrović.

On je kao primer naveo rezultate testiranja nekoliko zdravstvenih radnika nedelju dana nakon primljene Fajzerove vakcine. (kraj) vbr/dpv

Share: