Preminula Gordana Suša

14:26 22. 06. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Novinarka Gordana Suša preminula je danas u Beogradu posle duge i teške bolesti u 75. godini, preneo je list Danas za koji je poslednjih pet godina redovno pisala kolumne.

Uporedo sa studijama na Fakultetu političkih nauka, Suša je radila na Drugom programu Radio Beograda, vodeći dnevni umetnički program "Ko se duri u kulturi", preneo je RTS.

Godine 1971. godine zaposlila se u informatovnom programu Radio Beograda. Od reportera, prešla je na mesto komentatora i na kraju postala urednica.

Posle gotovo decenije na radiju, 1978. godine prešla je na televizijsku informativu. Tokom sledećih 13 godina Suša je postala jedna od prepoznatljivijih ličnosti Televizije Beograd pokrivajući jugoslovensku politiku i uređujući Dnevnik 2.

Pred raspad SFRJ, maja 1991. godine, Suša se pridružila Jutelu, televizijskom programu koji je finansijski podržalo tadašnje Savezno izvršno veće pod predsedništvom Ante Markovića.

Nakon što je Jutel prestao sa emitovanjem po izbijanju oružanih sukoba u BiH, Suša je prešla u list Borba.

Potom je pokrenula produkcijsku kuću ViN (Video nedeljnik) koja je proizvodila televizijsku emisiju koja se tokom godina emitovala na različitim stanicama. Vodila je i i političku emisiju "Pres pretres".

Suša je od maja do novembra 2004. godine obavljala funkciju glavne i odgovorne urednice Informativnog programa RTS.

Pisala za je Našu borbu, Oslobođenje, Nezavisne, Blic.

Izabrana je za predsednicu Nezavisnog udruženja novinara Srbije 1999. godine.

Bila je članica Saveta REM. (kraj) vbr/dpv

Share: